0700 900 90
От света на кулинарията

Интересно

Защо лукът предизвиква сълзи?

Защо лукът предизвиква сълзи?

14.12.2016

„Любимата“ част от приготвянето на всяко ястие е рязането на лука. Ние също си поплакваме докато го правим, не го крием. Защо обаче тази неотменна съставка предизвиква такива реакции в организма?

Сега ще Ви разкажем накратко за кормидените сълзи. В клетките на лука има някои интересни и особени вещества, които предизвикват реакция в очите. Научно обяснено, в лука има две секции. В едната са ензимите, а в другата мoлекули съдържащи сeрни съединения. Когато срежем лука те се смесват и формирaт газ, който си взаимодейства с водата в очите ни.

$article[

Какво следва всички знаем. Плачем и режем емоционално, коварния но пък много вкусен лук. Всяко ястие става перфектно и добива завършен вид именно с тази емоционална съставка.