0700 900 90
От света на кулинарията

Интересно

5 факта за храната, които ще Ви изненадат

5 факта за храната, които ще Ви изненадат

31.10.2019

Храната винаги е била нещо повече от средство за живеене. Именно поради тази причина решихме да напишем статия за фактите за храната, които биха Ви изненадали. Интересните подробности, които могат да направят храненето Ви по-здравословно. Ето ги и тях:

  1. Солта не е толкова вредна за здравето!

Както всяко нещо, солта си има ползи и негативи. Например, при преработването на трапезната сол, голяма част от минералите и полезните вещества се елиминират. Изводът, е че проблемът не е в солта, а какъв вид сол използваме.

  1. Повишаване на полезността на чесъна.

Ако оставите счукания чесън да престои 10 минути преди да го сготвите, ще повишите неговата полезност. Това правило важи също и за начина на консумиране. Препоръчително е да консумирате чесъна счукан, отколкото на цели скилидки.

  1. Оранжевите домати са по-здравословни и полезни от червените.

Когато цветът на плодовете и зеленчуците е по-наситен, това е индикация за наситено съдържание на антиоксиданти. Но според проучване е установено, че оранжевите домати имат по-високо съдържание на ликопен от червените. Ликопенът е вид антиоксидант. Затова, не се колебайте, а следващият път си хапнете оранжеви домати, вместо червени.

  1. Произходът на желатинът.

Това, което не знаем за желтинът е неговият произход. Той се прави от колагена на кожи и кости на едър рогат добитък. При нагряване се втечнява, а когато изстине се втвърдява. Самите ние не можем да разпознаем състава на желатина, защото по време на обработката композицията на материала напълно се променя.

  1. Някои от безкофеиновите напитки съдържат канцерогенни съставки.

Ако консумирате безкофеинови продукти е добре да се запознаете, че в повечето страни при премахването на кофеина се използват три хранителни добавки като въглероден диоксид, етил ацетат и метилен хлорид.

Четете повече за това, което консумирате за да подбирате правилните продукти за Вашия дом. Храната, която приемаме е отговорна за здравето ни.