0700 900 90
От света на кулинарията

Интересно

5 храни, които ни правят щастливи!

5 храни, които ни правят щастливи!

12.05.2021

Засищащото чувство в стомаха носи комфорт и блаженство, всички сме на ясно с това. Но освен очевидната причина за щастието от яденето, има и научно доказана такава. Някои храни влияят положително на настроението и тонуса ни повече от други. При адекватно производство на серотонин в тялото ние можем да бъдем в добро състояние на духа и да правим всичко с желание. Съответно за синтеза на серотонин в тялото спомага слънцето и някои храни със съдържание на трептофан.

Типично за човек в лошо настроение, е да приема голямо количество храна. Това се получава именно от нуждата на мозъка да получи определени химични вещества за подобряване на настроението. Незнанието какви храни да приемаме в такъв момент води до вредни проявления върху тялото. В тази статия ще изброим няколко храни, които биха повишили щастието Ви.

Храни за добро настроение:

1.Смокини.

Смокиня

Любим плод на много хора. Носи се легенда, че са били любима храна и на Буда! Вкусни, сладки и много полезни за тонуса. Съдържанието на флавоноиди и полифеноли в смокините спомага за абсорбирането на витамин C в тялото. Този божествен плод се грижи за добрата функция на мозъка и психичното здраве на човек.

2. Домат.
Домати

Любим за лятното меню, доматът ни дарява с много витамини от група „B”, а те са полезни за психичното здраве на човек. Освен това, съдържанието на манган в домата се грижи за добрата функция на нервната система. През лятото ни дарява със свежест и настроение, особено поднесен с босилек и зехтин.

3. Пуешко месо.
Пуешко месо

Богато на триптофан, който спомага синтеза на серотонин, както вече споменахме! Пуешкото месо спомага активно синтеза на хормона на щастието и подобрява цялостното състояние на организма.

4. Спанак.
Спанак

Най-добрият ни приятел срещу пролетната умора! Консумацията на спанак повишава нивата на желязо и намалява умората. Съответно ни помага да бъдем концентрирани и активни. А активният човек е щастлив, нали?

5. Сирене.
Сирена

Всякакъв вид сирена съдържат цинк, а той е жизненонеобходим, когато сме потиснати и уморени. Поради тази причина сиренето се смята за активен помощник при борбата с депресията. Разбира се, не трябва да се прекалява с вкусните сирена, защото са богати на мазнини. Следвайте принципа – малко, но постоянно.

Има още много храни, които носят щастие с химичния си състав. Хубаво е да слушаме тялото си и да му доставяме това, от което има нужда. Организмът ни е устроен така, че да може сам да се регенерира и да се грижи за себе си. Доверете му се! А когато Ви се хапва нещо за душата, позволете си да се насладите и поддадете на изкушението. Важното е да не злоупотребявате.