0700 900 90
От света на кулинарията

Интересно

6 интересни факта за хумуса

6 интересни факта за хумуса

16.02.2021

Вероятно сте чували за пастата направена от нахут и сусамов тахан, овкусена с лимонов сок и чесън – това е хумусът. Невероятното съчетание става още по-впечатляващо, когато добавим различни подправки или добавки по наш вкус. Тази магична и полезна част от менюто доби популярност сред любителите на здравословното хранене през последните години. Ние в Le Chef от своя страна имаме сандвич, който се базира на хумус и той е любимец сред вегетарианците.

В текущата статия ще представим няколко интересни факта за хумуса, които може би не знаете. Ето ги и тях:

  1. Произход.

Хумусът произлиза от Египет, където през далечния 13 век, хората откриват комбинацията от вкусове и съчетанието на продуктите.

  1. Филм за хумус?

Да, точно така! През 2012 година е създаден филм, който се казва „Правете хумус, не война!“. Целта му била любовта към хумуса да бъде решение на мира в Близкия изток.

  1. Рекордите на Гинес.

Има световен рекорд на Гинес, който е за най-голяма чиния с хумус. Той става факт, когато през 2010 година в Бейрут 300 готвачи приготвят 23 040 килограма хумус. Това си е, доста!

  1. Съдържа манган.

Манганът се бори със свободните радикали! Освен това, той спомага за правилно разпределение на хранителни вещества и ензими, подобрява здравословното състояние на костната система, и предпазва от артрит.

  1. Съдържа фолиева киселина.

Фолиевата киселина (витамин B9) е много важен за нормалния растеж и функциониране на всички клетки в тялото, както и за образуването на червени кръвни клетки.

  1. Високо съдържание на протеин.

Тъй като хумусът е базиран на нахут, а той сам по себе си съдържа много протеин, хумусът се превръща в едно любимо допълнение към вегетарианските диети.

Ще добавите ли хумус към своята диета? Защото на нас ни е любим. Вкусът му е докосващ сетивата, а това че е полезен го прави още по-ценен. Желаем Ви повече вкусотии за опитване и усмихнат ден!