Добра храна ли е рибата?
„Добра храна ли е рибата?”, въпрос който все още предизвиква колебания. Отговорът е – да! Рибата е много полезна, а освен това и вкусна. Разнообразието от видове дава възможност за избор според вкуса на човек. Не се колебайте, а хапвайте смело.
Хранителните съставки (омега-3 киселини, калций, желязо, цинк, йод и други.), които рибата предлага са достатъчни за правилното развитие на човешкия организъм. Различните видове риба имат различни полезни съставки. По-мазните риби като скумрия, сьомга, карагьоз са с високо съдържание на мононенаситени мастни киселини, които са важни за снижаването на лошия холестерол в кръвта. Дребните риби като цаца, сардина, дребен сафрид и други спомагат набавянето на калции. Освен това, техните кости могат да се консумират, а те спомагат за предпазване от костни заболявания.
Най-полезна е прясната риба, но при правилно замразяване, изсушаване или друг вид консервиране, хранителните и съставки почти не се променят.
Тъй като е лято и край морето редовно се похапва риба точно в този сезон, ще ви припомним какви правила да спазвате като избирате риба. На първо място, очите на рибата трябва да са бистри, кожата лъскава, а месото стегнато. Прясната риба ухае на свежо, т.е. на море, на водорасли. Този аромат не е застоял и неприятен. Почитателите на риба веднага ще го познаят.
Лятото е времето, в което има най-голямо разнообразие от риба на пазара, а и по заведенията. Освен, че е полезна, в комбинация със студена бира ще направи деня Ви още по-летен и вкусен.