0700 900 90
От света на кулинарията

Интересно

Горчица (ароматната съблазнителка)

Горчица (ароматната съблазнителка)

13.01.2017

Примамливият аромат и самата представа за пикантното усещане, предизвиква хората да си сложат още малко от любимия златист сос.

Горчицата има способността да превърне и най-безвкусното месо в истински деликатес. Тази примамлива съблазнителка ни дава повод да хапнем малко повече, защото вкусът й е неустоим, освен това придава завършеност.

В какво се крие чарът на един от най-известните сосове? Виновникът е „лютивото“ синапено зърно. Още в древността, горчицата е била приготвяна като синапените зърна бивали счуквани, после овивани във вино или оцет и накрая оставяни да ферментират. Такава си остава рецептата и до днес. Разбира се, разновидностите й са повече от стандартната рецепта.

$article[

В зависимост от вида на синапените зърна (бели, черни и кафеви), които са използвани за приготвянето на соса, лютивостта се усеща по различен начин. Ако са използвани бели синапени зърна остротата се усеща най-вече на върха на езика. Кафевите и черните зърна изпращат лютивото усещане към носа, челото и очите.

Интересното, е че самите синапени зърна не са люти на вкус. Поставени в подходяща атмосфера обаче, те променят своя вкус. И така магически помагат на горчицата да приеме вкусът, който в действителност притежава.

Пикантна и ароматна, горчицата си ходи с всичко. В 21 век се изяждат тонове от златистия сос, и как няма. Той има неизчерпаеми възможности и придава различен вкус на всяка вкусотия.