Гуакамоле – сос от авокадо!
Много от хората, любители на екстравагантните вкусове на новото време добавят в менюто си гуакамоле. Свеж, вкусен и засищащ, сосът гуакамоле представлява особен интерес през лятото. Днес ще Ви разкажем малко повече за произхода му и начина на приготвяне.
- История
Произходът на този интересен и пленяващ сос е от северноамериканския континент. Името на соса се превежда от езика на ацтеките, които са обитавали територията на съвременно Мексико, като „сос от авокадо“. Още от името му става ясно коя е неговата основна съставка – авокадо.
- Приготвяне
За да приготвите гуакамоле са Ви нужни няколко продукта:
-
2 плода авокадо (узрели)
-
половин глава ситно счукан лук
-
1 – 2 чушлета чили
-
1 супена лъжица нарязан кориандър
-
1 с.л. Сок от лайм или лимон
-
сол и черен пипер на вкус
-
по желание ситно нарязан домат без семената и кожата.
Първата стъпка при приготвянето на гуакамоле е подготвянето на авокадото. Плодовете се срязват на две половини, премахват се костилките и се отделя меката част от кората. Поставя се в купа или чаша и се намачква с вилица до получаване на пюре. След това към пюрето прибавяме лука, кориандъра и сока от лайм. Всички съставки се разбъркват и подправят с черен пипер и сол на вкус. Чилито се счуква отделно и се прибавя към гуакамолето постепенно на вкус. Ако не сте любители на лютото можете да изключите тази стъпка. Когато приготвите соса го завийте с фолио за да се избегне окисляването и го приберете в хладилника. Ситно нарязаният домат се добавя при сервиране на соса.
Тъй като гуакамоле е мексикански сос си ходи приятно с доритос, буритос и начос. За да е още по-ефектно поднасянето на соса, можете да го сервирате в обвивката на авокадото. Към него могат да се прибавят различни съставки по Ваш избор. Лятно и свежо, гуакамолето определено „хваща око“ при поставянето му на трапезата. Приятно хапване!