0700 900 90
От света на кулинарията

Интересно

Хроники на вегетарианството

Хроники на вегетарианството

29.06.2018

Всички обичат месо, но някои хора се отказват от него. Защо? Отговорът е различен за различните хора. Някои се отказват от вкусните месни продукти защото смятат, че отнемането на живот не е редно. Други се отричат от вкусните паржоли за да станат еластични (смята се, че месото ограничава еластичността на човешкото тяло).  Независимо от причината, която е довела един човек до вегетарианство, то става все по-срещано сред обществото.

Нека разгледаме различните видове вегетарианство. Има няколко основни типа – лактоововегетарианци, лактовегетарианци и вегани. Лактоововегетарианците консумират млечни продукти и яйца, като последните се избягват от лактовегетарианците. Веганизмът изключва използването на всякаква животинска храна и добавки, включително желатин и сирище.

В България е трудно да се поддържа добър стандарт на средностатистическия вегетарианец. Но в последно време чрез навлизането на храни като елдата, соевите продукти, амаранта и киноата е сравнително по-лесно за набавянето на важни аминокиселини.

Ако сте решили да се откажете от месото се информирайте добре относно храни, които могат да Ви набавят важните протеини и вещества съдържащи се в месото. Има достатъчно литература по темата, която ще ви помогне да се ориентирате към разнообразие от храни.  Да си вегетарианец е нещо хубаво, въпреки че много хора смятат, че отказването от месото е безсмислено. В крайна сметка, най-важното е човек да се чувства добре правейки избори според собствения си мироглед.