0700 900 90
От света на кулинарията

Интересно

Как да накарате децата да ядат плодове и зеленчуци

Как да накарате децата да ядат плодове и зеленчуци

22.06.2016

1. Дайте пример на малчуганите

Дайте пример на малчуганите

От край време е известно, че децата подражават на родителите си и за да склоните малчуганите да ядат зеленчуци,трябва да им дадете пример. Ако зеленчуците и здравословните храни са просто фикс идея във вашето домакинство, тогава няма как да очаквате, децата ви да се хранят здравословно. Децата ядат това, което знаят и те няма да поискат специално тези здравословни храни, ако не знаят, че са опция.

2. Нека храненето се превърне в игра

Нека храненето се превърне в игра

Децата обичат да приготвят интересни неща. Те също така обичат игри. Броколите могат да бъдат смущаваща храна за дете, което си мисли за макарони и сирене. Но ако той е динозавър, който се нуждае от пет миниатюрни дървета, за да изпревари Тиранозавър Рекс по големина, изведнъж тези зеленчуци стават много по-интересни. Това е великолепен начин, с малко креативност, да накарате детето си да хапне, дори и малко полезна храна.

3. Нека участват в приготвянето на храната

Нека участват в приготвянето на храната

Децата са по-склонни да похапнат от храната, ако са участвали в приготвянето й. Позволете им да вземат няколко продукта по техен избор, които да си сготвят за вечеря- това може да ги направи много по-развълнувани и да ги изядат по-късно. Още по-добър вариант е да си направите градина, за да ги научите как да си засадят и отгледат био продукти. Това им дава чувство за гордост и ги прави по-ентусиазирани и съпричастни към храненето.

4. Налагане на „правилото за едната хапка“

правилото за едната хапка

Проучване на поведението на децата показва, че една голяма част от децата отхвърлят 8-10 пъти различна зеленчукова храна, преди да я приемат за нормална. Много родители са имали успех с “правилото за едната хапка”, което изисква детето да опита поне една солидна хапка, преди да отхвърли храната всеки път, когато тя се сервира. След вкусване от храната, тя ще бъде по-добре възприета от детето. Разбира се, тук не трябва да се прекалява, защото ефектът може да бъде обратен.

5. Не ги принуждавайте да изяждат всичко в чинията си

Не ги принуждавайте да изяждат всичко в чинията си

Правилото за „Едната хапка“ е различно от това,да изяждат всичко в чинията си. Една от най-големите заблуди сред родителите е,че когато принуждават децата да изядат всичко в чинията, това ще ги накара да заобичат храната. Когато детето бъде заплашено с наказание или насилие, то асоциира храната с негативни емоции и това може да го настрои негативно. Изисквайте от тях да опитат една хапка, но се опитайте да наложите вашите вкусови норми.

6. Награда за добро поведение

Награда за добро поведение

От друга страна създаването на положителни емоции, свързани с хранителните им навици,може да намали придирчивостта им. Изследванията показват, че възнаграждаването на дете,опитало една хапка от неприятна за него храна се асоциира с положителни чувства. Това в бъдеще създава вътрешна нужда в детето и съответно го кара само да пожелае да опита.

7. Разберете техните желания

Разберете техните желания

Децата не виждат света като възрастните и като резултат на това те имат много различни влечения и желания. Те се грижат по-малко за здравето си и мислят, че са непобедими. От друга страна, повечето деца се чувстват ограничени от размера си и искат да бъдат по-големи и по-силни. Обяснявайте, че “броколите помагат да растат по-ефективено от …”, а не “това е здравословно” или “защото аз казах така.”

8. Използване на масло, чесън и бекон

масло, чесън и бекон

Няма нищо лошо в добавяне на допълнителни аромати към зеленчуците, за да ги направи по-привлекателни за децата. Ако това означава да смесите полезните храни с нещо, което знаете, че то обожава. Препоръчваме Ви да използвате съставки, които са най-близо до храна (минимална обработка, без странни химикали), децата могат да се справят с няколко допълнителни калории, особено ако тя им помага да се научат да се наслаждават на спанак.