0700 900 90
От света на кулинарията

Интересно

Коронавирус: Как да се грижим за себе си и другите по време на пандемията причинена от COVID-19?

Коронавирус: Как да се грижим за себе си и другите по време на пандемията причинена от COVID-19?

20.03.2020

Страхът, който се носи по улиците тези дни се усеща все повече. Всеки страни от другия и малко по малко свикваме да бъдем дистанцирани и антисоциални. Светът претърпява промени, които ще бележат историята на човечеството. Тези дни се говори за предпазване, самодисциплина и изолация. Как да защитим нас и другите от разпространението на коронавирус COVID-19 ще Ви разкажем в няколко реда.

Какво представлява коронавирус COVID-19 и как се разпространява?

CoV е нов щам на коронавирус, който за пръв път беше идентифициран в Китай (Ухан). Тази инфекция е свързана със семейство вируси като Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) и някои видове настинки. Вирусът се предава по въздушно-капков път, при кашляне или кихане, но също и при докосване на заразени повърхности (т.е. ако болен е имал контакт с нея). COVID-19 може да оцелее върху повърхности с часове, но хубавата новина, е че обикновените дезинфектанти могат да го убият.

Какви са симптомите?

Симптомите наподобяват обикновен грип, но основните са: температура, кашлица и в по-тежките случаи - недостиг на въздух. Важно е ако усетите някой от тази признаци да не излизате от вкъщи, а да се свържете с Вашия личен лекар по телефона.

Как да се предпазим от вируса?

Има няколко основни неща, които трябва да спазваме за да избегнем риска от инфекцията. Най-важното и основно от тях е да си останем вкъщи (ако имаме тази възможност). Ако Ви се наложи да излезете задължително закрийте лицето си с маска или шал! Избягвайте докосването на повърхности и стойте поне на метър от останалите хора. СТРИКТНАТА ХИГИЕНАТА е най-важното правило за спазване!

Какво да хапвам за да засиля имунитета си?

Много е важно да се храните богато и редовно за да подсилите имунната система и организма си като цяло. Стара българска поговорка гласи "Храната прави борбата." Старайте се да приемате достатъчно имуностимулиращи суперхрани (моркови,цвекло, зеле, фасул, ряпа, сушени плодове, кайсии, ябълки, боровинки, джинджифил, орехи и мед). Освен това включете в менюто си богати на калий (авокадо, тиква, спанак, сладък картоф) и цинк (месо, морски дарове, ядки и пълнозърнести храни) продукти.

Какво предприе нашият екип по случай пандемията?

Поради извънредното положение обявено в страната обектите ни са ЗАТВОРЕНИ ЗА ВЪНШНИ ПОСЕТИТЕЛИ, отворен е само този на Бенковски единствено и само за доставчици, които се дезинфекцират преди, по време на и след всяко влизане! Можете да си поръчате любимия грил сандвич с 20% отстъпка, използвайки промокода STAYHOME в нашия сайт. Бъдете здрави, мийте си ръцете и хапвайте за силен имунитет!