0700 900 90
От света на кулинарията

Интересно

Храни подпомагащи мозъка Ви

Храни подпомагащи мозъка Ви

20.09.2016

Пълнозърнести храни

1. Пълнозърнести храни

Както всичко останало в тялото си, мозъкът не може да работи без енергия. Способността да се концентрирате идва от постоянна доставка на енергия – под формата на глюкоза в кръвта ни към мозъка. Така наречените „кафяви“ или пълнозърнести храни, като типов хляб, ориз и макаронени изделия.

Есенциални мастни киселини

2. Есенциални мастни киселини

Есенциални мастни киселини (ЕМК), не могат да бъдат набавени от организма, което означава, че те трябва да се получат чрез хранителна диета. Най-ефективните омега-3 мастни киселини се срещат естествено в мазната риба. Добри растителни източници, които включват ленено семе са: соя, тиквени семки, орехи и техните масла. Тези мазнини са важни за здравословното функциониране на мозъка, сърцето, ставите и общото ни благосъстояние.

Боровинки

3. Закуска с боровинки

Доказателство натрупани в Tufts University в САЩ показва, че консумацията на боровинки може да бъде ефективна при подобряване или забавяне краткотрайна загуба на памет. Те са широко разпространени и имат много приятен вкус, което ги прави добър избор за здравословно живеещите хора.

Домати

4. Яжте повече домати

Ликопена е мощен антиоксидант, който се среща в доматите. Това вещество предпазва от няколко вида радикални увреждания на клетките, което се случва в развитието на деменция и особено на Алцхаймер. Доматите могат да се комбинират с много видове зеленчуци в салата или да се използват като добавка към апетитна гозба.

Яйца

5. Добавяне на жизненост с витамини

Някои витамини – В6, В12 и фолиева киселина – са известни с намаляване на нивата на хомоцистеин в кръвта. Повишените нива на хомоцистеин са свързани с повишен риск от удар, когнитивно увреждане и болест на Алцхаймер.

Касис

6. Касис

Витамин С отдавна се смята, че има силата да увеличи умствената гъвкавост и защита срещу свързаната с възрастта дегенерация на мозъка, включително деменция и болестта на Алцхаймер. Един от най-добрите източници на този жизненоважен витамин е касиса. Другите са: червени чушки, цитрусови плодове и броколи.

Тиквени семки

7. Тиквени семки

По-богати на цинк, отколкото много други семена са тиквените семки. Те доставят този ценен минерал, който е от съществено значение за подобряването на паметта. Тези малки семена също са пълни с намалящ стреса магнезий, витамини от група В и триптофан, които от своя страна са предшественици на добро настроение.

Броколи

8. Броколи

Броколите са голям източник на витамин К, който е известен за подобряване на когнитивната функция и подобряване на интелекта. Изследователите съобщават, че поради високо съдържание на съединения, наречени глюкозинолати, броколите могат да забавят разграждането на невротрансмитера ацетилхолин, от което има нужда централната ни нервна система.

Градински чай

9. Градински чай

Градинският чай има дългогодишна репутация за повишаване на концентрацията и паметта. Въпреки, че повечето изследвания се фокусират върху градинския чай като етерично масло, може да е полезно да добавите свеж градински чай към Вашата диета. Добавете в края на всяко готвене, за да предпазите ценните масла.

Ядки

10. Яжте повече ядки

Изследване, публикувано в американския вестник по епидемиология предполага, че един добър прием на витамин Е може да помогне за предотвратяване на когнитивните функции, особено в напреднала възраст. Ядките са добър източник на витамин Е заедно със зеленолистни зеленчуци, аспержи, маслини, семена, яйца и кафяв ориз.

Упражения

Важността на упражняване

Да не забравяме, че както и здравословната диета, така и упражненията помагат за добрата цирколация на мозъка. Изследванията показват, че редовната физическа активност подобрява когнитивната функция, забавя процеса на умственото стареене и ни помага да обработва информация по-ефективно.

Добра идея за рецепта, която ще подпомогне на Вашия мозък