0700 900 90
От света на кулинарията

Интересно

Хумус – паста от нахут и тахан

Хумус – паста от нахут и тахан

16.09.2015

Спокойно! Тук не става дума за онази част от почвата, от която зависи плодородието, а за една много вкусна паста от нахут и тахан. Хумусът е оригинално блюдо от Близкия Изток, но вече е много популярен в различни краища на света. Ползва се като сос или паста към други ястия. Има много разновидности според вкуса и вложените в него компоненти. Хумусът е отлична храна, тъй като е нискокалоричен, има висока хранителна стойност заради полезните вещества, които съдържа. Основният компонент е нахут. Тахан от смлени сусамови семена е втората важна съставка на класическия хумус. Други ключови съставки са: зехтин, лимонов сок, чесън и сол.

Кое прави хумуса не само вкусна, но и полезна храна?

Нахутът е основната съставка, в която се съдържат много малко мазнини, богат е на фибри (разтворими и неразтворими). Той е отличен източник на сложни въглехидрати и белтъчини. Хумусът съдържа много витамини, минерали, сред които и желязо, поради което е отличен избор при спазване на вегетарианска диета. Хумусът не повишава нивото на кръвната захар, дава чувство на ситост, което продължава много часове след хранене. В хумуса не се съдържат наситени мазнини и захар. Хумусът е добър източник на омега-3 мастни киселини, които предотвратяват появата на сърдечно-съдови заболявания. Таханът от своя страна е източник на калций, протеини и есенциални мастни киселини. Богат е на витамин Е, който забавя процеса на стареене на клетките в тялото. Задължителна съставка на хумуса е зехтинът,който съдържа големи количества мононенаситени мазнини и много малко наситени мазнини, като по този начин регулира нивата на холестерола и предотвратява възникването на сърдечно-съдови заболявания. Чесънът и лимонът са богати на антиоксиданти, които намаляват окислителния стрес в организма, което от своя страна подобрява дейността на имунната система.

Може да намажете хумуса на препечена филийка, да го използвате като сос, като гарнитура или да го пробвате при нас в грил сандвич от LeChef.