0700 900 90
От света на кулинарията

Интересно

Най-опасният деликатес в света (Риба Фугу)

Най-опасният деликатес в света (Риба Фугу)

28.04.2018

Днес ще си говорим за опасни деликатеси и по-точно за най-опасната за консумация риба – Фугу. Ако сте почитатели на адреналина, определено трябва да опитате този деликатес. Предупреждаваме Ви, че дори и най-малката грешка при приготвянето на рибата, може да Ви коства живота.

Фугу идва от японски и е название на добре познатата риба балон, обитаваща водите край Япония и Корея. При заплаха рибата приема форма на балон откъдето идва и нейното име. Тази реакция превръща малката безобидна рибка в опасна за противника, тъй като кожата и се покрива с шипове, а вътрешностите и съдържат отрова.

Отровата на това създание е толкова силна, че има възможността да убие 30 души. Тези факти не пречат на рибата да бъде най-известното ястие в Япония. Отровата е много опасна, но в изключително малки количества тя действа като наркотик. Няколко секунди след поглъщането и настъпват специални усещания придружени с изтръпване и леко гъделичкане.

Относно споменатата еуфория, ако продължи повече от 15 секунди, вероятно сте пътник. Японците обаче са казали: “Който е опитвал тази риба, е глупак, но който не е - също”. Все пак ако Ви се отдаде възможност опитайте, защото тръпката от живота се крие в моментите, в които сме на ръба.

Относно вкусът на японския деликатес, той прилича на пилешко с нюанс на морски дарове. Интересен факт е, че обработката му преминава през цели 30 степени. За приготвянето на риба Фугу се изискват определени умения, които се усвояват много време.

Въпреки опасностите, които носи със себе си, този деликатес се конскумира много често от японците. Адреналина прави вкуса още по-завладяващ и интересен. Все пак, консумирайте отговорно и се уверете, че готвача има квалификация за приготвянето на тази опасна риба