0700 900 90
От света на кулинарията

Интересно

Пармезан - бижу във всяка кухня

Пармезан - бижу във всяка кухня

12.11.2017

Пармезанът е вносен продукт, който спечели голяма част от българската кухня. Причината за това, е именно вкусът, който придава на всяко ястие, сандвич или каквото и да е друго кулинарно творение. Истината обаче, е че не всеки знае достатъчно факти за този любим продукт. Именно поради тази причина решихме да Ви разкажем малко повече за него.

Произход и история

Името на пармезана идва от наименованието на града, от който е произлязъл, а именно Парма. Вече над осем столетия родината на пармезана го произвежда и разпространява. Самата история за това кулинарно бижу, наречено още Parmigiano Reggiano, е доста интересна. Рецептата за пармезана е сътворена от монаси, които определено са знаели как да боравят с подправки и комбинации. Древната магия се е пренесла през вековете чак до днес и ни радва с невероятния си вкус.

Интересни факти

Освен вкусен, пармезанът е доста полезен. Той е богат източник на минерали, витамини и протеини. Напълно подходящ за хора, които тренират някакъв вид спорт. Друг интересен факт, е че според някои хора приемът на пармезан засилва сексуалното желание. Каква е истината обаче, ще разберете като опитате.

Царят на сирената

Името на пармезана се слави по цял свят. Всички го обичат и използват в кулинарните си експерименти. Не напразно го наричат крал на сирената. Причините за тази слава са хранителните му качества, невероятния му вкус и простотата му. Вече знаете достатъчно, време е да опитате (ако все още не сте).