0700 900 90
От света на кулинарията

Интересно

Песто Дженовезе – паста от босилек

Песто Дженовезе – паста от босилек

15.09.2015

Дали защото се приготвят лесно или защото са изчистени като вкус, италианските ястия са любими навсякъде по света. Италианската кухня се е превърнала в универсалната кухня и когато сме на непознато място, където ястията изглеждат подозрително, винаги смело посягаме към една пица или пък порция паста. Един от най-популярните представители на италианската кухня, заедно със салатата Капрезе и спагети със сос Болонезе, е сосът от босилек песто. Сосът песто е почти универсален – използва се както за подправяне на салати, така и при приготвянето на паста. Сосът песто е много популярен и у нас. Класическо песто или песто с различни добавки може да откриете по рафтовете на всички големи вериги магазини. Купеното песто безспорно е много вкусно, но не може да се сравни с домашно приготвеното песто, което е много по-ароматно и много по-свежо. Ако имате повече босилек под ръка, не пропускайте да си приготвите малко свежо домашно песто.

$article[ $article[ $article[ $article[ $article[ $article[

Необходими продукти за песто:

  • 2 шепи листа босилек
  • 50 грама кедрови ядки
  • 2 скилидки чесън
  • 2 супени лъжици пармезан
  • 4-5 супени лъжици зехтин
  • сол на вкус

Необходимо време за приготвяне:

15 минути

1. Класическата рецепта за приготвяне на песто Дженовезе гласи, че песто се приготвя в мраморно хаванче, като се счукат листата босилек, кедровите ядки, чесъна и ½ чаена лъжица сол. Но тъй като малко от нас разполагат с мраморно хаванче под ръка, може да приготвите песто,като счукате съставките и в хаванче от друг материал. Пестото на снимките е счукано в дървено хаванче.

Важното е да се получи гъста каша от босилек. Ако пък нямате никакво хаванче, може да смелите съставките с кухненски робот.

2. Към получената каша от босилек добавяте пармезана и разбърквате добре. Накрая малко по малко добавяте и зехтина при непрекъснато бъркане. Полученият сос песто може да използвате веднага, а може да напълните в бурканче и да приберете за съхранение в хладилника. Рецептата за песто е изпълнена!

Песто Дженовезе

Песто Дженовезе е най-популярният и най-често използван вариант на сос песто, не само в България, а и по света. Песто обаче може да се приготви и с други свежи подправки и да се получи ароматен и интересен сос. Много подходящ за българския вкус е вариантът на песто с магданоз и орехи. Магданозеното песто е много по-достъпно, тъй като се приготвя с орехи, а не с кедрови ядки, които освен че се намират по-трудно, са и на сравнително висока цена. Магданозеното песто, подобно на пестоДженовезе, е подходящо за овкусяване на различни печени меса, а също и чудесна идея за сос за паста. Много вкусен пролетен вариант на песто е песто от коприва. Освен че е много вкусно и много лесно за изпълнение, песто от коприва е чудесна идея за рецепта с коприва, с която да си набавим витамини през пролетта.