0700 900 90
От света на кулинарията

Интересно

Сицилия – домът на най-вкусната улична храна!

Сицилия – домът на най-вкусната улична храна!

29.11.2019

Италия е перфектно съчетание между магия и паста. Добре позната кулинарна дестинация, която ще погали сетивата Ви с всеки вкус, който предлага. Днес ще си поговорим за различен тип храна, която произлиза от южна Италия – уличната. Вкусът на Сицилия ще Ви пренесе в нови измерения и ще преобърне представите Ви.

Сицилия сама по себе си носи красив екзотичен чар, който запленява още при първото посещение. Сърцето на храната, за която говорим е именно в столицата Палермо, която печели титлата „Европейска столица на уличната храна“. Освен тази престижна титла, Палермо влиза в топ 5 на класацията на градовете имащи най-вкусната улична храна. След като поговорихме доста за титлите и престижните призове на столицата на Сицилия, е време да Ви изредим няколко вкусни и традиционни улични деликатеси.

  1. Аранчини.

Аранчини

Вкусните аранчини представляват пържени оризови топчета с моцарела. Разбира се, освен с моцарела, те могат да бъдат приготвени с месо, доматен сос или грах. Според предпочитанията на всеки. Тези оризови топчета са едни от най-известните деликатеси по улиците на Палермо.

  1. Сфинчоне.

Сфинчоне

Сфинчонето не е обикновена пица, нейното тесто е съвсем различно от стандартното. То е много пухкаво и сочно в сравнение със северните пици в Италия. Пълнежът на това улично чудо се състои основно от домати, лук, аншоа, овче сирене и хлебни трохи. Голяма част от тестените специалнитети в САЩ са повлияни от сфинчонето. Например, чикагската пица deep dish. Струва си да опитате тази сочна и неустоима пица в столицата на Сицилия. Няма да Ви разочарова.

  1. Гранита.

 Гранита

За десерт определено Ви препоръчваме традиционния Сицилиански сладолед – гранита. Той е съчетание от пресни плодове (или ядки), захар и лед. Най-известните аромати са бадем и лимон, защото в тази част на Италия има много лимонени и бадемови градини. Свежо и разхлаждащо, подходящо за горещите дни в Сицилия.

Вкусна и интересна дестинация е тази южна точка на Италия. Препоръчваме Ви да си вземете дрехи с един номер по-големи при нейното посещение. Защото вкусните улични деликатеси дебнат навсякъде.