0700 900 90
От света на кулинарията

Интересно

Тайните на нахута

Тайните на нахута

11.07.2017

Както вече знаем нахутът е съставка от любимия хумус (неотменна част от нашето меню). Но освен, че е част от неповторимата паста, той е използван в различни кулинарни сфери. Хубавото, е че освен вкусен е и доста полезен, както ще споменем малко по-нататък в статията.

Тази древна вкусотия се счита за една от най-рано култивираните от човека култури. Така, че следващият път когато ви попитат "Какво знаете за нахута?" отговорете с "Той е една от най-древните култури". Факт, който ще Ви направи умни по темата. А освен, че ще впечатлите приятелите си с знанията си относно нахута, самите Вие ще се чувствате по-образовани.

Родината на нахута е районът на Малайзия. няколко хилядолетия след първоначалното му откриване, той се разпространява по Средиземноморието и Индия, а днес и по цял свят. Използва се както за кулинарни цели, така и за лечебни такива.

Ползите от нахута са свързани пряко със здравословното състояние на стомашната лигавица. Също така преди време се смятало, че компресите от нахут лекуват язви, кожни възпаления и други. Интересен факт, е че египтяните и арабите са го използвали за афродизиак. Кой да предположи?

Истината, е че нахутът е спечелил главна роля в много ястия и това го прави още по-желан от любителите на различните видове кухня. Ако обичате да експериментирате, пробвайте да прибавите нахут към следващата си салата... или пък заповядайте в Le Chef и опитайте сандвича ни с хумус. Бон Апетит!