Трапезата за Нова година по света!
Наближават любимите ни Коледни празници, а с тях идват разнообразните предложения за трапезата. В България традициите са свързани с изобилието на масата, което да вещае пълноценна година, добре известни вярвания, с които всички българи са запознати. Затова днес ще разгледаме разнообразните трапези по света и как посрещат новата година в други държави.
Започваме с Чехия, където на трапезата задължително присъства риба с гарнитура от хрян и ябълки. Там е забранено да се сервира птиче месо в навечерието на новата година, тъй като се смята, че късметът ще отлети от дома. Това вярване се среща в много култури, включително в България.
Във Финландия също се сервират рибни ястия и салати предимно. Едно от най-известните и традиционни ястия на трапезата е россоли (сварени и обелени моркови, червено цвекло и картофи, смесени с кисели краставици, нарязан лук и овкусени със дресинг от течна сметана, захар и оцет), вкусното и екстравагантно.
В любимата Италия на Нова година се поднасят ядки, леща и грозде, които са символи на дълголетието. Много важна част от трапезата са тези три неща. Подобно на Италия, в Испания и Португалия се яде грозде, но по-специфичното там, е че гроздовата чепка се яде точно в полунощ.
В далечна Япония се сервират ястия от морско зеле, което се счита за символ на радостта и веселието. Друга незаменима част от трапезата са кестените, които са символ на бизнеса и успехите. Трапезата в Япония е обсипана с бобови култури (символ на здравето) и риба (символ на спокойствието).
Преминаваме към изискана Франция, където белият цвят е много важен за посрещането на новата година. Трапезата се подрежда върху бяла покривка, украсена с бели свещи. Колкото до трапезата, задължително е сладките да са с бяла глазура, с кексът посипан с пудра захар.
В различните краища на света трапезата е различна, но целта е еднаква – да посрещнем годината добре, за да бъде добре за нас и тя. Весело посрещане на празниците!