0700 900 90
От света на кулинарията

Интересно

Защо ни се доспива след хранене?

Защо ни се доспива след хранене?

31.01.2018

Сънливостта след хранене е добре позната на повечето хора. Вярно е, че приспивният ефект на вечерята върши добра работа, но сънливостта след обяда е коварна. На какво се дължи това ще ви разкажем в следващите редове.

Д-р Дженифър Хайт от Ню Йорк твърди, че сънливостта след хранене се случва с ясна причина. Консумацията на ястия богати на въглехидрати предизвикват въсок прилив на кръв към стомаха и червата за подпомогне метаболизма. След тази реакция, нивото на инсолина се покачва, а това на захарта се понижава. В следствие на тези процеси се появява чувство за умора.

Когато притокът на кръв се насочва към храносмилателната система, другите процеси в организма се забавят, това води до умората и желанието да си полегнем след хапване. Има някои методи, които биха помогнали за преборването на това състояние. Например консумацията на ментов чай след хранене действа благоприятно за подуването на стомаха.

Най-лесният начин да се справим със сънливостта е да се храним балансирано, т.е. в чинията ни да има равно количество въглехидрати, протеини и зеленчуци. Разходката след хранене също подпомага процеса на храносмилането.

Стремете се да хапвате балансирано поне на обяд, за да може да сте будни и свежи на работа, за вечеря се поглезете. Все пак храната е удоволствие преди всичко.