0700 900 90
От света на кулинарията

Интересно

Защо се правят коледните пости?

Защо се правят коледните пости?

18.12.2018

На бъдни вечер приключват най-строгите пости, а именно Коледните. Те започват на 15 ноември и приключват на 24 декември, което ги прави едни от най-дългите (многодневни пости). Каква е причината да се осъществява тази традиция и защо хората постят, ще Ви разкажем в следващите редове.

Някои хора постят от религиозна гледна точка, а други по някакви други причини. Напоследък това се превърна в мода, която доста известни личности също следват. Каквито и да са причините е факт, че постите са една неизмена част от Коледа. Те забраняват консумацията на млечни продукти, риба, месо, или казано накратко – блажна храна. Идеята е организмът да се пречисти духовно и физически от натрупаните през годината токсини. Това изпитание на духа води до хармония и израстване.

По време на Коледните пости има дни, в които постът е строг и дни, в които е позволено да се консумират риба, вино и морски продукти. По време на самите пости трябва да се консумират много бобени и соеви храни, също така киноа, гъби и авокадо. Не пропускайте да добавите и кълновете, семената и ядките в менюто си. Разнообразието от растителни храни ще помогне на организма Ви да си добави нужното количество минерали, витамини и белтачини. Важно е да не забравяте да разнообразявате порциите си.

След като приключат постите не се нахвърляйте веднага на месото и млечните продукти. Оставете малко време на организма си да свикне с тях, защото резките промени не влияят добре физически на организма. Желаем Ви весели празници!