Знаете ли, че морковите са били лилави?
През 17 век морковите са били прекрасен деликатес, чиито цвят нямал нищо общо със сегашния. Знаете ли, че прародителят на познатият ни оранжев морков е бил с лилав цвят? Също така необикновеният зеленчук имал лековити способности и много полезни качества. Лилавият морков съдържал антоцианини, също като пигментите, които дават цветовете на гроздето, къпините и горските плодове.
Морковите, които с наслада си похапваме днес, са изобретение на холандски учени в края на 16 век. Оранжевият цвят се получил като мутация от семена на северноафрикански жълти моркови. Благодарение на усърден труд и много умни глави се получил прекрасният цвят, който ни е добре познат днес.
Сега като знаете истината, не Ви ли се иска да си опитате от онези стари лилави моркови, които нашите прародители са похапвали?